Sosyal Oyunlar, Z ve Y Kuşakları için Sosyal ağlar haline geldi.
2023-08-09 - 10:06
Oyunlar, özellikle de mobil oyunlar, bu kuşaklar ve daha da genç olan Alfa Kuşağı için yeni sosyal ağlar haline geldi. Tercihleri ve davranışları inceleyerek, mobil oyunların gelişmiş sosyal özelliklerle genç oyuncuların beklentilerini karşılamak için nasıl dönüştüğünü inceleyelim.

Sosyal oyunların mevcut durumu

Yapılan bir sektör analizi, 2023-2029 yılları arasında sosyal oyun pazarının toplam gelirinin %16,01'lik bir YBBO ile yaklaşık 76,8 milyar ABD dolarına ulaşmasının beklendiğini ortaya koydu. Bu büyümenin ana itici gücü nedir? Mobil oyun uygulamalarına yönelik akıllı telefonlardaki gelişmeler. Eğer bir mobil oyun uygulaması geliştiricisi ya da pazarlamacısıysanız bu harika bir haber.

Geliştiriciler, elde tutma oranlarını artırmak için oyun uygulamalarına daha fazla sosyal özellik ekleyebileceklerini fark ettikçe, sosyal oyunlar şimdiden ön plana çıkmaya başladı. Örneğin, hypercasual geliştiricileri hibrit oyun uygulamaları yaratmaya yöneliyor çünkü -artan para kazanma fırsatlarının yanı sıra- geleneksel hypercasual'lara göre daha gelişmiş sosyal ve oyun özellikleri sunuyorlar.

Genç nesiller sosyal oyunları nasıl yönlendiriyor?

Z kuşağı ve Alfa kuşağı, sırasıyla %69 ve %73 ile diğer platformlara kıyasla cep telefonlarında oyun oynamayı tercih ediyor. Ancak Y kuşağının mobil oyun sevgisi her ikisini de geride bırakıyor ve her 10 kişiden dokuzu mobil oyunları tercih ediyor. En son araştırmayı derinlemesine incelediğimizde, sosyal oyunların bu kuşakların oyun oynamaya olan ilgisinde büyük bir itici güç olarak ortaya çıktığını görüyoruz.

En sevilen oyun alt türleri çok oyunculu

Oyun türlerine yönelik tercihleri yakınlaştırdığımızda, birçok genç oyuncunun başkalarıyla etkileşime girmelerine olanak tanıyan oyun alt türlerini tercih ettiği ortaya çıkıyor.

Y kuşağının %40'ından fazlası en sevdikleri tür olarak devasa çok oyunculu çevrimiçi (MMO) oyunları seçiyor. Z kuşağı da çok oyunculu oyunları tercih ediyor ve favorileri battle royale ve sandbox oyunları.

Güdüler oyun oynamanın ötesine geçiyor

Kazanmak için oynayın kılavuzumuzda tartışıldığı gibi: Uygulamanıza rakipsiz bir üstünlük kazandırmak için oyunlaştırmayı kullanma, daha fazla uygulama kullanıcıların ilgisini daha fazla çekmek için rekabet ve sosyal tanınma gibi oyunlaştırma unsurlarından yararlanıyor.

Bir topluluk duygusunu teşvik etmek

Günümüzün genç oyuncuları aidiyet için sosyal oyunlara yöneliyor; Z kuşağının %44'ü ve Alfa kuşağının %48'i oyunlarla oyun oynamanın ötesinde başka şekillerde de etkileşim kurduklarını belirtiyor. Çevrimiçi oyun topluluklarını ziyaret etmeyi, oyun kanallarını takip etmeyi, oyun podcast'lerini dinlemeyi, diğer oyuncularla sosyalleşmeyi ve oyun kongrelerine katılmayı seviyorlar. Z kuşağının yarısı bile oyunları ana oyunu oynamadan takılmak için kullandıklarını söylüyor.

Duygusal ihtiyaçların karşılanması

Video oyunları, zaman doldurucu olmanın ötesinde, birçok kullanıcının duygusal ihtiyaçları için temel bir destek haline geliyor. 2023'te yapılan bir ankete göre Y kuşağı ve Z kuşağının %76'sı "Video oyunları sadece izlemek yerine hikayenin bir parçasıymışım gibi hissetmemi sağlıyor" ifadesine katılıyor. Diğer %50'si ise çevrimiçi deneyimlerin yüz yüze deneyimlerin "anlamlı ikameleri" olduğuna inanıyor.

Gerçeklikleri harmanlamak: Oyunlar gerçek hayattaki sosyal etkinliklere dönüşüyor

Mobil oyun uygulamaları akıllı telefon ekranının ötesine geçerek fuarlarda, savaşlarda ve e-spor etkinliklerinde gerçek hayattaki etkinliklere taşınıyor. En tanınmış etkinliklerden biri olarak kabul edilen League of Legends Dünya Şampiyonası'nın 2022 edisyonu 18.000'den fazla gerçek katılımcıya sahip ve 5,15 milyon kişi tarafından izlendi.

Benzer şekilde, mobil oyun esporları da son yıllarda akıl almaz bir popülerlik kazandı. Öyle ki, genç erkeklerin %6'sı e-spor yıldızı olmak istiyor. PUBG Mobile veya Brawl Stars gibi battle royale oyunları, oyunun rekabetçi doğasını başka bir seviyeye taşıyor ve sonuncusu ödül havuzlarını 1 milyon ABD dolarına kadar büyütüyor. eSpor alanında önemli bir büyüme bekliyoruz.

Gerçek hayattaki etkileşimleri teşvik eden bir başka önemli oyun örneği de Pokémon GO'dur. Birçoğumuz Pokémon GO'yu pandemi sırasında bizi dışarı çıkmaya itme becerisiyle tanıyor olsak da, oyunun popülaritesi pandemiyle birlikte azalmadı. Kullanıcılar, bu yıl Londra, Osaka ve New York gibi popüler şehirlerde düzenlenen Pokémon GO Festivallerinde Pokémon yakalamak için yüz yüze buluşmaya devam ediyor.

Para kazanma potansiyeli yüksek

Sosyal oyunların en ikna edici yönü, yüksek para kazanma potansiyeli. Z kuşağı ve Y kuşağı, sırasıyla %62 ve %61 ile uygulama içi satın alma yapma olasılığı en yüksek olan kuşaklar. Hatta Z kuşağının %17'si günlük uygulama içi oyun satın alımı yapıyor. Ancak bu kullanıcıların harcama alışkanlıklarını incelediğimizde, bunların sosyal oyun özellikleri için olduğunu görüyoruz.

En çok kazandıran oyunlar büyük ölçüde sosyal özelliklere dayanıyor

2022'nin sonunda dünya çapında en çok gelir elde eden mobil oyunlar, 2022'de 2.223,8 milyon ABD doları gelir elde eden Honor of Kings ve 1.725,3 milyon ABD doları gelir elde eden PUBG Mobile oldu. Bu oyunların her ikisinin de ortak noktası nedir? Sıralamalar, diğer oyunculara meydan okuma, diğer oyunculara oyun içi eşyalar hediye etme ve çok oyunculu modlar gibi sosyal özellikleri. Oyun uygulaması geliştiricileri, not alın!

 

  • Beğen
YORUM YAZIN