EYT’den emekli olanlar emekli olduklarına pişman... Yazık...
08.07.2023 - 18:40

Cahit İlhan

Cahit İlhan

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bugün Batman’da konuştu.

Emeklilerin maaşlarıyla ilgili düzenlemeyi bu konuşmasında değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2023 yılının ilk altı ayında TÜFE oranı yüzde 19,77 olarak gerçekleşti. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerimize enflasyon zammına ilave refah payı verilerek zam oranını yüzde 25'e yükseltiyoruz. Memur emeklisi kardeşlerimiz için toplu sözleşme hükümleri gereğince öngörülen zam oranı yüzde 17,55 olacaktı. Buna ilaveten, refah payı verilerek zam oranını yüzde 25'e çıkarıyoruz. Böylece SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı emeklilerimize aynı oranda zam yapıyoruz. Enflasyonun üzerinde yaptığımız artışlarla, emeklilerimizi enflasyona ezdirmeme sözümüzü tutuyoruz." dedi ve emeklilerle ilgili düzenlemenin hayırlı uğurlu olması diledi.

Ama belirtelim, inanın bu durum hiç hayırlı uğurlu olmadı.

Zaten 7 bin 500 lira alan emekliye bir zam da yapılmamış oldu. Çok yazık.

Öncelikle şunu ifade edeyim, ne olur yanlış anlaşılmasın, ben şahsen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a oy verdim ve vermeye de devam edeceğim. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı da çok sevdiğimi çevremdeki herkes zaten bilir.

Meselemiz bu değil…

Meselemiz acı var acı… Emeklilerin cepleri yanıyor, emeklilerin evlerinde ateş var, mutfaklarında acı var, sıkıntı var. Sürecin bütün ağırlığı emeklilere yüklendi.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da bilir, haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır.

Çok açık yazıyorum, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a sürecin bütün ağırlığının emeklilere yıkılması, verilen ek yüzde 5,45’lik artı zammı çok büyük bir olaymış gibi anlatmak yakışmıyor.

Bilemiyorum, belki de süreci öyle geçiştirivermek istiyor ama neden inanılmıyor, süreç geçiştiriverecek kadar basit değil…

Bakın, kalem kalem yazabilirim, markette, çarşıda pazarda bir ay içinde en az her ürüne yüzde 20 oranında zam yapılıyor.  

Damacana su geçen ay 50 liraydı, bu ay 60 lira…

Ete 345 lira deniyordu, şimdi 420 lira… Hem de Kurban Bayramından sonra bu rakam.

Eti zaten alamaz da emekli, rakamları belirtmek için yazıyorum.

Domates kışın 15 liraydı, şimdi 35 lira.

Konya’da dolmuş ücretleri 7,5 liraydı 11 liraya çıktı.

Yahu bunlar yıllık zam değil anlık zam.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, elbette kendisi markete gidecek değil, biz hadsizlik de yapmak istemiyoruz, ne olur yanlış anlaşılmasın ama en azından emeklilerin bu halini anlamak için bir araştırtma yaptırtsın.

Baksın, hangi ürün kaç liraya satılıyor? Zam ne ara konuyor? Ne oranda konuyor?

Vallahi billahi bu rakamlarla Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan emeklileri, açlığa, sefalete terk etmiş oluyor.

Bunları muhalif biri olarak yazmıyorum.

Ne olur yanlış anlamayın.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Ticaret Borsasının aylık verilerini istetsin, baksın oraya ilk altı ayda ne kadar artmış meyve sebze…

Ziraat Odaları Birliğinin verilerini istesin, oraya baksın…

Her ürün uçmuş… Emekli ne yapsın?

Yanlış anlamayın zaten emekli meyve ve sebze alabilecek durumda değil, şu anda günlük ekmek almaya bile yetecek gelir düzeyinde değil ki emeklinin aldığı maaş.

Aylık 7 bin 500 lira veriliyor yahu bu insanlara…

İnsaf…

Bakın, EYT’yi çıkardınız, insanlar da işlerinden ayrıldı emekli oldu.

Şimdi iş bulamıyorlar, aldıkları maaş ise 7 bin 500 lira…

Herkes keşke EYT çıkmasaydı, diyor.

Yahu vallahi billahi EYT’den emekli olduklarına pişman ediyorsunuz insanları, bu olacak iş midir?

Bu insanlardan oy isteyeceksiniz ama bu insanlar size o zaman, benim sıkıntımı anlamadın, adeta bana artı yüzde 5 zam vererek dalga geçtin, bu zam da zaten benim aldığım maaşı bile artırmadı. Asgari Ücreti 11 bin 400 liraya çıkardın, en düşük memur maaşını 22 bin liranın üzerine çıkardın, en düşük kamu işçisinin maaşını 16 bin liranın üzerine çıkardın ama beni sefalete mahkûm ettin, benimle dalga geçer gibi bir de enflasyona ezdirmedik, dedin…

Ben sana nasıl oy vereyim, dediğinde nasıl yanıt vereceksiniz?

Bütün yük emeklinin üzerinde…

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ne olur biri izah etsin, yahu memnun değil millet bu rakamlardan.

Bakın KDV’ye zam yapıldı, her ürün zamlanıyor, her ürüne marketler zam yapıyor.

Peki emekli ne yapacak? Zaten alamıyordu, daha fazla sefil olacak.

Bunlar gerçek, bunlar şaka değil, bunlar muhaliflik olsun diye yazılmış ifadeler değil.

İnsanları EYT’den belediyeler mecburen emekli etti, devlet emekli etti, kurumsal firmalar emekli etti, binlerce insan şu anda sadece emekli maaşına bakıyor.

Bu insanların evi kirada, bu insanların çoluğu çocuğu var ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bu insanların aldıkları maaşın yeterli olduğunu düşünüyorsa yazık…

Gerçekten yazık.

7 bin 500 lira alan 6 ay daha bu rakamı alacak, bari 4 bin lira seyyanen zam verip, onun üzerine kök maaşlar esas alınarak yüzde 25 zam yapsaydınız da bu insanlar az da olsa kendilerini iyi hissetseydi.

Verdiğiniz memur maaşları gibi ondan sonra emeklilerin maaşları için de bir kaynak oluştursaydınız, bunu da insanlar kabul etseydi.

Şimdi hem emekliler memurlar için oluşturan kaynağı ödeyecek hem de kendisi açlığa, sefalete mahkûm olacak, aileler sokağa çıkamaz hale geldi, günahtır yahu bu insanlara bu sıkıntının reva görülmesi.

Merhamet duygunuzu ne ara kaybettiniz?

Şimdi bu insanlar Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a oy verdi ve ne yapsınlar, buna pişman mı olsunlar?

EYT çıkarınca iyi mi yapmış oldunuz?

İnsanları açlığa, sefalete terk etmek Türkiye Cumhuriyeti’ne, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a yakışıyor mu?

Vallahi benim aklım almıyor.

Neticede Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ne olur birileri söylesin, aileler yangın yeri gibi, emekliler kendilerini çok çok kötü hissediyor ve bu durumdan memnun değiller, kendilerine verilen sözün tutulmadığını düşünüyorlar, güvendikleri dağlara karların yağdığını düşüyorlar.

Bu hale bu insanları getirmeye kimin hakkı olabilir?

 

 

  • Beğen
YORUM YAZIN